Potmaat: 27 cm
Stamhoogte: ca. 120 cm
Hand- en moesappel
Een sappige en zachtzure herfstappel met wit tot lichtgeel vruchtvlees. Geeft meer vruchten naarmate de boom ouder wordt.
Bestuiving
Kruisbestuiving met o.a. Cox’s d’Orange, Golden Delicious, Groninger Kroon of James Grieve.
Snoeien
In de winter of rond 1 juli. Buig vruchtdragende takken horizontaal.
Bemesting
In de herfst een rijke gift van een organische meststof. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer.
Appel algemeen
Bewaren
Hoe lang u appels kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appels die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appels veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller doorrijpt.
Schoonmaken
Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appels verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.
Consumptie
Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.
Voedingswaarde
Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De calorie-arme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.