Potmaat: 27 cm
Stamhoogte: ca. 120 cm
Standplaats: zon / halfschaduw
Bloeitijd: april
Pluktijd: juli
Snoeitijd: oktober - december
Zoete kers
De Kordia is een lekkere zoete kers en is zeer geschikt als leiboom.
Bestuiving
Zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Lapins of Sunburst meer succes.
Snoeien
Na de pluk, nooit in de winter. Voor meer informatie over het snoeien van de kers kijkt u op de algemene pagina over kersen.
Bemesting
In februari en in de herfst organisch-minerale meststof geven.
Kersen algemeen
De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.
Snoei informatie
Kersen zijn echte groeiers, maar wilt u de boom klein houden, dan alle nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien, zodanig dat er 4 of 5 bladeren blijven zitten. Dit blijven doen tot einde groeiseizoen.
Bewaren
Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast?
Schoonmaken
Hoe maakt u kersen schoon? Dat is niet moeilijk. Spoel ze gewoon goed onder stromend water. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet en verwijder de steeltjes pas na het spoelen. Zo voorkomt u dat de kersen zich volzuigen met water en hun aroma verliezen.
Consumptie
Kersen worden meestal uit het vuistje gegeten. Verder kunt u kersen verwerken als jam en als sap. Ook als garnering bij ijs, gebak en desserts is de kers prima geschikt.
Voedingswaarde
Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C.