Potmaat: 2 L
Standplaats: zon / halfschaduw
Bloeitijd: mei/juni
Pluktijd: augustus - september
Snoeitijd: december - maart
Doornloze braam
De Thornless Evergreen is een zowel sierlijke als lekkere en stevige braam, bij goede rijping heerlijk zoet.
Bestuiving
Zelfbestuivend
Snoeien
Dikke takken in het voorjaar vastbinden, deze geven de mooiste vruchten. Alles wat dan nog teveel is, wegsnoeien. Na de oogst de takken waaraan de vruchten hebben gezeten volledig wegsnoeien.
Bemesting
Bramen houden van humusrijke, licht zure grond en vragen dan ook een organische meststof.
Extra informatie over deze plant: De Black Satin is een krachtig groeiende doornloze braam met een zeer goede productie en een lange oogsttijd. De grote, ronde en mooi glanzende vruchten bevatten veel sap en smaken goed.
Dat de struiken geen stekels hebben heeft geen invloed op de smaak van de vrucht, wel zijn ze zonder stekels kindvriendelijker. De roze bloemen van deze braam zijn erg opvallend. De bestuiving van de bloemen gebeurt door bijen en hommels. Warm en droog weer is ideaal voor een goede vruchtzetting.
Bramen zijn eerst groen, daarna kleuren ze rood op het laatst nemen ze die mooie donkere paarszwarte kleur aan.
Ze zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf.
Bramen zijn zelfbestuivend, waardoor je maar één plant nodig hebt om vruchten te krijgen. Toch is het leuk om meerdere bramen te planten, u kunt bv. ook kiezen voor verschillende soorten naast elkaar. De planten kunnen op 1,5 – 3 meter van elkaar geplant worden. De planten kunnen tegen schaduw, maar geven meer vruchten op een zonnige, beschutte plek.
Dikke takken moeten in het voorjaar vastgebonden worden; deze geven de mooiste vruchten. Alles wat dan nog teveel is wegsnoeien. Gebruik een muur of schutting om de takken met behulp van draden te geleiden. De draden kunnen ook tussen twee palen gespannen worden. De bramen geven vruchten op stengels die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei regelmatig, dit kan zowel in het voor- als het najaar. Na de oogst de takken waaraan de vruchten hebben gezeten volledig wegsnoeien. Door regelmatige snoei voorkomt u ook uitbreiding van ziekten.
Braam en framboos algemeen
Bramen en frambozen vallen beiden onder het geslacht ‘Rubus’. Het zijn schijnvruchten; de pitjes zijn het eigenlijke fruit, het vruchtvlees eromheen biedt bescherming. Bramen en frambozen behoren tot de meest kwetsbare ‘zachtfruit’ soorten. Ze zijn vaak behoorlijk prijzig, dus dat maakt het extra interessant om ze lekker zelf te kweken in uw eigen tuin.
Bewaren
Bramen en frambozen lang bewaren zit er niet in, tenzij u ze invriest. Gewoon in de koelkast is het advies om ze echt niet langer dan maximaal drie dagen te bewaren. U kunt ze het beste direct opeten nadat u ze geplukt heeft. Gekneusde frambozen schimmelen snel, dus pluk ze heel voorzichtig.
Schoonmaken
Frambozen en bramen zijn tere vruchtjes. Bewaar ze altijd in de koelkast en was ze heel voorzichtig. U kunt ze namelijk niet even afspoelen onder de koude kraan want dan beschadigen de vruchtjes. Doe ze daarom voorzichtig in een vergiet die u in een grote bak met water zet. Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.
Consumptie
Frambozen en bramen worden meestal zo uit het vuistje gegeten. Ze zijn zeer caloriearm en een beetje slagroom is dan ook een prima versiering voor deze lekkere vruchtjes. Toch zijn er ook heel veel culinaire mogelijkheden met bramen en frambozen.
Voedingswaarde
De framboos is caloriearm en rijk aan vitamine C en vezels. Ze bevatten unieke antioxidanten met de moeilijke naam ellagitannines. In reageerbuizen hebben ellagitannines interessante kankerremmende eigenschappen. Het is helaas nog niet bekend of dit ook zo werkt in het lichaam. Bramen bevatten veel mineralen en anthocyanen. Van alle fruitsoorten bevatten bramen de meeste vitamine E en zijn bramen het rijkst aan calcium en tevens leveren ze ook veel ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor onze spieren, onze botten en ons bloed.