Potmaat: 2 L
Standplaats: zon / halfschaduw
Bloeitijd: mei/juni
Pluktijd: oktober/november
Snoeitijd: december - maart
Zelfbestuivende kiwi
De Jenny geeft een lekkere, kleine kiwi, ontstaan uit een kruising met ‘Atlas’ als vader en ‘Hayward’ als moeder.
Bestuiving
Deze vrouwelijke plant heeft een mannelijke plant nodig om kiwi’s te geven.
Snoeien
Het beste in januari, niet later, omdat er dan kans is op wondvocht (zgn. bloeden). In de periode april – juli lange 1-jarige scheuten geleidelijk terugsnoeien tot circa vijftien cm voorbij de laatste vrucht.
Bemesting
Een ietwat zure, luchtige bodem is ideaal. Heeft tijdens het groeiseizoen regelmatig een behoorlijke hoeveelheid goed verteerde compost nodig. Elk jaar 7 tot 8 kg compost per vierkante meter is niet overdreven.
Kiwi algemeen
Veel kiwi’s die in de supermarkt te koop worden aangeboden komen nog steeds uit Nieuw Zeeland, maar ook in de consumententuin is het goed mogelijk om kiwi’s te kweken. Er zijn zelfbestuivende, mannelijke en vrouwelijke kiwiplanten. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke planten is eigenlijk alleen te zien tijdens de bloei. De mannelijke bloemen hebben zeer grote stuifmeeldraden en kleine stampers. De vrouwelijke bloemen hebben kleine meeldraden en grote stampers. Om vruchtzetting te krijgen heeft een vrouwelijke plant een mannelijke plant nodig. Een mannelijke kiwiplant kan meerdere vrouwelijke planten bestuiven. Bij een zelfbestuivend soort is één plant voldoende om vruchten te krijgen. Het kan wel enkele jaren duren voordat de plant de eerste vruchten geeft. Kiwiplanten hebben een warme, zonnige standplaats nodig.
Behalve de bekende behaarde kiwivruchten zijn er ook kiwibessen. Dit zijn kleinere kiwivruchten met een gladde schil die zonder te schillen gegeten kan worden. De mini kiwi is winterhard en de vruchten bevatten nog meer vitamine C dan de gewone kiwi. Ook hierin maken we onderscheid tussen zelfbestuivende, mannelijke en vrouwelijke soorten.
Bewaren
Onrijpe kiwi’s kan je het beste bewaren op een fruitschaal, zo kunnen ze bijrijpen.
Rijpe kiwi’s zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast of in de fruitschaal. Onrijp ongeveer 1 tot 3 weken in de koelkast te bewaren.
Kiwi’s rijpen sneller door ze samen met ander fruit in een papieren zak te bewaren.
Schoonmaken
Een kiwi is goed beschermd d.m.v. zijn schil. Een kiwi kan je doormidden snijden en met een lepel leegeten of schillen en in stukken snijden.
Voedingswaarde
Naast dat kiwi’s heerlijk zijn, zijn ze ook enorm gezond. Kiwi’s zijn rijk aan vitamine C, B en E. Het eten van een kiwi draagt bij aan een goede weerstand. Ze zijn rijk aan vezels en bevatten zelfs meer vitamine C dan drie citroenen bij elkaar. Naast dat kiwi’s vitaminerijk zijn bevat hij ook veel antioxidanten die je lichaam weer beschermen tegen schadelijke stoffen.