Potmaat: 24 cm
Standplaats: zon / halfschaduw
Bloeitijd: april - mei
Pluktijd: september
Snoeitijd: december - maart
Rode herfstappel
Elstar is een heerlijke zoete rode herfstappel met een uitstekende smaak en een licht aroma.
Bestuiving
Zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Cox’s Orange, Delcorf, Golden Delicious, James Grieve, Pinova, Santana of Topaz meer succes.
Snoeien
In de winter of rond 1 juli. Elstar is een flinke groeier dus snoei flink. Veel verticale loten wegnemen. Indien de boom geen leivorm is: buig vruchtdragende takken horizontaal, want dan geven ze makkelijker vrucht. Knip jonge scheuten weg om vorming van fruitknoppen te stimuleren.
Bemesting
In de herfst een rijke gift van een organische meststof die rijk is aan kalium en arm aan stikstof. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig kalk toe voor zoetere vrucht.
Tip: Lekker om zo te eten of om een heerlijke taart van te bakken.
Extra info: Plant de boom op een zonnige plek, half schaduw mag. Een appelboom is geschikt voor zowel een grote als een kleine tuin. De appelboom past zich aan de grondsoort aan. Plant eerst een boompaal, daarna de boom. De boompaal zet je aan de windzijde. Een appelboom heeft in juni een natuurlijke rui. Als takken daarna nog doorhangen, haal er dan om takbreuk te voorkomen zelf nog wat appeltjes af.
Appel algemeen:
Bewaren
Hoe lang u appels kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appels die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appels veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller doorrijpt.
Schoonmaken
Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appels verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.
Consumptie
Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.
Voedingswaarde
Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De calorie-arme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.